EN PLATS I HIMLEN FÖR KVINNOR SOM HJÄLPER VARANDRA
Om ossNätverkets historiaNätverkets visionAlice har ordetPubliceratNätverkseventKontakta oss

Alice har ordet
RSS
Länge sedan men mycket nytt
2011-05-09 20:35:14
Det avr ett tag sedan jag skrev något här. Det beror inte på att det inte finns något att skriva om utan snarare för att det finns alldeles för mycket. Därför har jag numera en ny, separat blogg där jag kommenterar politik överlag och särskilt jämställdhetsrelaterade frågeställningar.

För intresset är stort för dessa frågor. Dessvärre når vi ingenvart eftersom debatten är alltför polariserad och intolerant. Senast för knappt en vecka sedan fick åter erfara vad som drabbar den som vågar förmedla en annan verklighetsbeskrivning. "Lilla vän" och "Har du några egna barn? Nej, jag tänkte väl det" är exempel på kommentarer jag fick från den inbjudna publiken med anledning av det korta anförande jag höll.

Det är inte bara respektlöst, det är också destruktivt. Istället för att försöka finna lösningar på de problem vi alla ser uppstår en tävling som går ut på att knäcka motståndaren och idiotförklara henne. Men låt mig åter vara väldigt tydlig. Det handlar inte om att ha åsikter om andra kvinnors livsval, det handlar om att respektera att vi är olika och att sträva efter ett samhälle där dessa olikheter får samexistera.

Följ mig och den riktiga kampen för jämställdhet på aliceteodorescu@blogspot.com

Just nu sonderar jag terrängen inför höstens nätverksevents. Klar är ingen mindre än Centerpartiets ordförande, tillika näringsminister och f d vice statsminister Maud Olofsson! Vi är så stolta och förväntansfulla!!
Nya tider, nya strider
2011-01-18 0:01:03
Det var länge sedan jag skrev här. Det beror inte på att det saknats frågor att kommentera eller spännande personer att lyfta. Snarare är det nog så att mycket av arbetet med nätverket är långsiktigt och svårdefinierat. När i processen ska man egentligen uppdatera och informera?

En del skulle hävda att den som vill ha följeslagare gör rätt i att hålla intresset uppe genom konstant närvaro. Så kan det givetvis vara. Men jag tror att man i vissa fall har mycket att vinna på att handla, istället för att prata om vad man skulle vilja göra.

Därför kommer även år 2011, som således blir nätverkets tredje ( ja, jag nyper mig i armen och räknar efter en gång till) verksamhetsår att defineras av kraftfulla utspel i de frågor där jämställdhetsdebatten tjänar på vidgade perspektiv, på spännande och inspirerande möten och en och annan aha-upplevelse.

Det erkännande nätverket fick i form av positioner på allehanda listor bekräftar att vi kommit något viktigt på spåret. Det ska vi fortsätta med! Hör gärna av er med idéer och reflektioner. Här eller i mailformat, mina kontaktuppgifter hittar ni under fliken "kontakt".

Och glöm för allt i världen inte att med jämna mellanrum kika på de nätverksprofiler som är upplagda.

God fortsättning!
200!!
2010-11-18 18:29:09
Nyligen passerade vi 200 medlemmar strecket! Det är en fröjd att i princip dagligen få intressanta förfrågningar från kvinnor runt om i landet som önskar gå med. Under senare tid är det många äldre kvinnor som sökt, och antagits, vilket är mycket positivt. Nätverkets styra bygger på dess starka individer.

I veckan hade vi även förmånen att avnjuta en middag med Swedbanks VD Michael Wolf. Medlemmarna var lyriska efter samtalet med en ytterst kompetent och jordnära man som delade med sig av sitt liv, sina framgångar och motgångar - allt på ett ytterst personligt och sympatiskt vis.

Nätverket har uppmärksammats en hel del under hösten. Nu senast i Svenska dagbladet i artikelserien om nätverk, http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/tillsammans-blir-vi-starka_5539599.svd. Jag har i egenskap av grundare belönats med två utmärkelser; dels som en av årets inspiratörer av tidningen Leva, och dels som en av årets (placering inte officiellt i skrivande stund) uppstickare av Shortcut.

Efter årsskiftet kommer en del förändringar äga rum, nya projekt påbörjas och den fortsatta etableringen av den opinionsbildande rösten fördjupas. The sky is the limit, välkommen 2011!
Glad sommar!
2010-06-24 10:45:08
Efter en mycket intensiv vår där de spännande middagarna avlöst varandra, där nätverket framgångsrikt synts i flera medier och därigenom bidragit till att nyansera samhällsdebatten, där antalet briljanta medlemmar fullkomligt haglat över nätverket och där grunderna för ett företag sakta men säkert börjat se dagens ljus, är det dags att lägga den tredje terminen till handlingarna.

Inför hösten kommer en rad förändringar att ske och middagsschemat läggs ihop i detta nu.

Så därför: på återseende i höst och med en förhoppning om en skön sommar!

Låt för Guds skull kronprinsessan, och alla vi andra, göra som vi vill!
2010-05-21 16:50:46
Jag trodde aldrig att debattens svallvågor om kronprinsessans önskan om att få ledsagas av sin far vid det stundande bröllopet skulle slå så höga. Men när jag idag läste om det brev som ett antal skånska präster skickat prinsessan blev jag riktigt upprörd.

Det här handlar egentligen inte om prinsessan. Det handlar om att andra brudpar ska vilja följa hennes exempel. Och ve och fasa om folk gör något, lagenligt, som strider mot de politiskt korrekta konventionerna.

Om hon och vi andra är så fria som samhället påstår, varför respekteras då inte våra val? Läs min artikel i Aftonbladet på temat http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article7166563.ab .Gå också med i facebookgruppen "Låt kronprinsessan och alla andra kvinnor och män få bestämma själva!"
Kvinnligt företagande, jo tack!
2010-05-11 14:39:11
Jag får lite rysningar av begreppet "kvinnligt företagande". Vad är det för något och vad skiljer det från andras företagande? Jag är en kvinna och jag planerar att inom kort starta upp en verksamhet som baseras på mitt nätverk. Ägnar jag mig då åt "kvinnligt företagande" eller är jag en kvinna med ett företag?

Det kan tyckas löjligt att hårklyva orden på detta vis men jag tror att orden är bärare av värderingar som vi lätt glömmer bort. Om processen att gå från idé till handling kommer jag blogga om på sajten generationen.se http://www.generationen.se/blogg/alice-teodorescu/om-alice-teodorescu Där kommer jag även lyfta andra frågor med anknytning till arbetsmarknaden samt de regleringar och villkor som styr företagen i Sverige idag.

Det är exempelvis anmärkningsvärt att 20-30 procent av alla arbetande kvinnor säger sig allvarligt överväga eget företagande. Ändå är det bara 0,68 procent som gör det i verkligheten. Hur kan det komma sig? Svaret innehåller nog många aspekter men en viktig faktor är att kvinnor ofta arbetar inom den offentliga sektorn och att det i Sverige finns ett starkt ideologiskt tabu mot att driva företag inom vård, skola och omsorg, d.v.s. områden som kvinnor kan utan och innan.

Snacka om att skapa hinder för det exotiska "kvinnliga företagandet"!
Kvotering är alltid fel Miljöpartiet
2010-04-30 12:53:02
Lika rättigeheter oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning är däremot alltid rätt. Mot denna bakgrund skrev jag igår (29 april 2010) en debattartikel i Expressen http://www.expressen.se/debatt/1.1969220/alice-teodorescu-mp-s-kvotsystem-okar-fordomarna. Imorse fick jag möjlighet att i P1 Morgon debattera med ett miljöpartistiskt språkrör på tema inkvoterade "invandrare" på kommunvalslistorna i årets val, http://sverigesradio.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=2340220&BroadcastDate=&IsBlock=

Trevlig Valborg!
1-års dagen
2010-03-16 0:17:23
Det var en alldeles speciell dag igår. Den 15 mars grundade jag detta nätverk, av en slump. De trådar som utgör den "ideologi" som nätverket vilar på hade tillkommit i olika omgångar, men att de en dag skulle komma att bilda en helhet ,var som sagt resultatet av en rad oförutsedda omständigheter.

Ett år senare är jag glad över att jag realiserade idéen och av den enorma respons som följt på initiativet är det flera som är det. 150 handplockade kvinnor senare, insikter och nyfunna "sanningar", spännande möten och nya vänner, står det klart, i vart fall för mig, att kvinnor måste sluta tycka synd om sig själva. Vi måste sluta konkurrera, jämföra oss och spela nollsummespelet. Vi måste börja omfamna den glädje som följer av att man, på det sätt man själv förmått, gjort livet lite enklare för en annan människa.

Det finns nämligen en plats i himlen för kvinnor som hjälper varandra. Och här får alla som vill plats.
Internationella kvinnodagen, the same procedure as last year?!
2010-03-08 21:21:47

Jag hade hoppats på en mer nyanserad debatt en dag som denna. Dessvärre uteblev den. Håller tummarna inför nästa år.

Igår skrev jag på Newsmill http://www.newsmill.se/artikel/2010/03/07/feminismen-vilse-i-underlandet och idag på Aftonbladets debattsida http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article6741451.ab.

Jämställdhet, en valfråga?
2010-02-21 12:04:52
Under den senaste tiden har jämställdheten seglat upp som en allt viktigare fråga inför valet i höst. Frågan om kvotering till bolagsstyrelser har dessvärre kommit att bli synonymt med jämställdhet. Hur detta gått till vet jag inte. Beklagligt är det i vart fall. Jämställdhet uppnås inte genom att politiken går in och rättar till fria människors fria val när dessa inte överensstämmer med de politiska utopierna. Allt behöver inte delas lika för att vara bra. När alla människor tilldelas en etikett och blir medel i en hetsig jakt på kosmetisk rättvisa förlorar vi alla.

Om detta, utifrån ett personligt perspektiv, skriver jag en kolumn i dagens Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/tank-efter-fore-om-kvoteringen_4301989.svd.

Jämställdheten får gärna bli en valfråga. Men då ska den beröra relevanta aspekter av problematiken. Jämställdheten får aldrig bli en fråga som skänker existensberättigande åt de som gjort den till sin. Enbart.
Vad definierar en borgerlig jämställdhetspolitik?
2010-01-31 18:59:52
Igår hade jag nöjet att hålla ett föredrag för KDU. Samma dag lanserade de sin jämställdhetsagenda under parollen Yes we can do it!-utan kvotering. Jag tror KDU har kommit en mycket viktig insikt på spåret. En insikt som jag hoppas inte undgår borgerligheten i allmänhet, trots Moderaternas partisekreterares utspel i Veckan Affärer tidigare i veckan.

Regeringen satte ner foten i frågan om positiv särbehandling till högskolan tidigare i år vilket förtjänar en eloge. Det är dock viktigt att komma ihåg att all diskriminering och särbehandling skapar offer; en fördefinierad grupps intressen sätts framför en annans. En ordning byts ut mot en annan. Som att en orättvisa är bättre än en annan. Det är mot denna bakgrund som kvotering alltid är fel. Och kommer att så förbli.

Maria Ludgivsson skriver klokt idag i Svenska Dagbladet på temat http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/moderaterna-sviker-liberala-feminister_4179167.svd. Hoppas fler inser hur rätt hon har.
2010
2009-12-23 9:25:33
Nytt, delvis uppdaterat schema inför våren 2010 finns nu upplagt under fliken Kalendarium och nyheter.

God jul från oss alla!
Tillbakablickar. Framåtblickar. Och allt däremellan.
2009-12-15 16:09:37
Det är med skräckblandad förtjusning som jag ser tillbaka på året som gått. På debattartiklar jag skrivit, nätverksmiddagar och övriga event. Intressanta personligheter, insikter över nervkittlande bubblor, höga klackar och många skratt.

Aldrig i min vildaste fantasi hade jag kunnat tro att nätverket knappt ett år efter start skulle se ut som det gör idag. Att jag varje vecka skulle kontaktas av de mest begåvade och kompetenta kvinnor som alla gillade just min idé. Fantastiskt!

Förra veckan hade nätverket förmånen att äta middag med Svenskt Näringslivs Urban Bäckström. Urban med all sin erfarenhet och charm talade mycket om en av nätverkets grundidé; risktagandet. Överlag kan jag såhär med facit i hand konstatera att det verkar ligga något i min analys av kvinnors risktagande. Eller snarare bristen därav. Det är skrämmande. Men samtidigt kan man enbart åtgärda problemet när man identifierat och erkännt dess existens.

Vårens program håller sakta men säkert på att ta form och det blir ett spännande 2010 kan jag lova. Ett stort tack till alla de fantastiska kvinnorna i nätverket som gjort denna resa möjlig. En ny röst i samhällsdebatten är här!

Från oss alla, till er alla, en riktigt God Jul! Vi ses nästa år!

Alice
Dahlén, Abrahamsson och Schyman
2009-11-05 21:36:04
Under gårdagens mycket inspirerande samtal med professor Micael Dahlén på Handelshögskolan blev en rad självklara saker än mer uppenbara. Oftast är det knappast särskilt revolutionerande saker som får nätverksmedlemmarna att nicka en extra gång, utan just självklarheterna. Gårdagens föreläsning som handlade om hur man bästa skapar och vårdar sitt personliga varumärke hade flera poänger. Men den bärande var att våga starta och driva eget, att tro på den egna förmågan och att inte låsa sig vid föreställningar om hur saker ska vara.

Under kvällens makthavarmingel i Fokus regi där Sveriges 100 makthavare listades debatterade Gudrun Schyman mot Maria Abrahamsson, riksdagskandidat för Moderaterna samt medlem i nätverket. Debatten hade sina poänger men mest sympotmatiskt för den var det invanda spår som Schyman ständigt återkom till.  När Gudrun Schyman med emfas fortsätter hävda att kvinnor ska in i styrelser för sakens skull glömmer hon flera viktiga saker. Dels att de kvinnor och män som sitter i styrelser har mer gemensamt och är en mer homogen grupp än vad kvinnor som grupp är. Dels att andelen kvinnor aldrig får göras till en symbolfråga. Kvinnor har inget att bidra med per automatik bara för att de är kvinnor, det har däremot kompetenta människor oavsett kön.  

Schyman som är varm förespråkare av kvotering till bolagsstyrelser och en mästare på retoriska floskler fick en fråga av mig. En fråga som jag ofta ställer och som jag ännu inte fått ett vettigt svar på. "Om vi bortser från könsmaktsordningen och strukturerna och ondsinta män och istället fokuserar på att så många kvinnor tackar nej när de blir tillfrågade förflyttas fokus och därmed kanske vi finner nya svar. Gudrun, varför tackar  kvinnor nej?". "För att de lever i ett samhälle som är byggt kring strukturer...", blev hennes svar.

Jaha, det var ju nytänkande.Undrar varför det finns ett så rabiat behov av att förenkla världen på detta vis? Kanske för att den egna existensen bygger på just den problembeskrivningen. Som man frågar får man svar.
Middag med alltid lika imponerande Anne Ramberg
2009-10-29 21:15:46
Nätverket hade förmånen att i veckan avnjuta en trevlig och inspirerande middag på Advokatsamfundet med generalsekreteraren Anne Ramberg. Pondus, karisma i kombination med ett knivskarpt intellekt och elegant femininitet är illustrativa ord av Anne som delade med sig av många goda råd och erfarenheter till nätverkets medlemmar.

En ny artikel publicerades på Newsmill där jag ifrågasätter en blivande sociologs inställning till kvinnor som lyckats. Debattörens invänding är att kvinnorna blivit framgångsrika på att modeblogga och antyder att detta inte är bra nog eftersom status bara uppnås bland kvinnor. Mycket märkligt resonemang som visar på hur fel den feministiska diskussionen landat vilket ytterligare stärker mig i uppfattningen att ta avstånd från feminismens bluffabrik.

I nästa vecka ser vi framemot samtal med Handelshögskolans professor Micael Dahlén. Spännande!
Dagens Industri
2009-10-19 18:08:21
Idag skriver Nima Sanandaji, VD Captus och författare till boken Jämställdhet inom räckhåll, och jag en debattartikel i Dagens Industri med rubriken Gör upp med jämställdhetens falska sanningar, sidan 4 papperstidingen, ännu ej länk på nätet.
Medlemspresentationer
2009-10-14 13:48:07

Mina damer och herrar!

Nu har en ny flik lanserats på hemsidan som ska innehålla medlemspresentationer. Sidan är under konstruktion och fylls på kontinuerligt. Använd gärna sökfunktionen för att hitta briljanta kvinnor inom ett särskilt yrkesområde.

Abrahamsson och Bergqvist
2009-10-06 20:26:25
Mina damer!

Tänkte bara göra er uppmärksamma på att Maria Abrahamsson, tidigare mångårig ledarskribent på Svenska Dagbladet, nu kandiderar till riksdagen. Följ Maria på hennes blogg www.mariaabrahamsson.nu inför valet 2010.

Elaine Bergqvist, en av Sveriges mest anlitade retorikkonsulter som gjorde stor succé med boken Härskarteknik, den fula vägen till makt, släppte nyligen sin andra bok Du är din generation som även den uppmärksammats brett i media. Bägge böcker som ger intressanta perspektiv på kommunikation finns i en e-bokshop nära dig!
Äntligen!
2009-09-21 21:00:33

Mina damer!

Hjärtligt välkomna till vår nya, officiella hemsida som jag kämpat så hårt med!  Här kommer jag att skriva om stort och smått som är relevant för nätverket, infoga länkar till intressanta artiklar och hålla oss allmänt uppdaterade.

19 objekt totalt


September, 2009
Oktober, 2009
November, 2009
December, 2009
Januari, 2010
Februari, 2010
Mars, 2010
April, 2010
Maj, 2010
Juni, 2010
November, 2010
Januari, 2011
Maj, 2011
Om ossNätverkets historiaNätverkets visionAlice har ordetPubliceratNätverkseventKontakta oss